ogród

Odmiany fasoli szparagowej, które warto uprawiać w ogrodzie

Odmiany fasoli szparagowej, które warto uprawiać w ogrodzie

Fasola szparagowa to coraz bardziej popularne warzywo w polskich ogrodach. Ostatnimi czasy uprawia je coraz więcej działkowiczów. Szczególną popularnością cieszą się odmiany tyczne, które wydają naprawdę spore plony jeśli o nie zadbamy odpowiednio.

Swoją popularność zawdzięcza wspaniałemu smakowi, łatwością uprawy, dość krótkim okresem wegetacji oraz stosunkowo dużą odpornością na choroby grzybowe i wirusowe. Według mnie warto się zainteresować tą rośliną w szczególności jej nowymi odmianami tycznymi zwłaszcza typu mamut oraz odmianami tycznymi. Moja rodzina ją uwielbia, tej rośliny nie może zabraknąć w moim ogrodzie.

Odmiany fasoli szparagowej

Charakteryzują się one dużo większym plonem od tradycyjnych odmian karłowych, brakiem łyka oraz jeśli o nie odpowiednio zadbamy będziemy się cieszyć plonami do późnej jesieni a właściwie do pierwszych przymrozków. Według mnie szczególnie godne polecenia są takie odmiany jak wstęga, blauhilde oraz gazela.

Wymienione odmiany dorastają do wysokości około dwóch, a nawet dwóch i pół metra i wymagają mocnych podpór. Warto stosować regularne nawożenie (szczególnie kompost lub dobrze rozłożony obornik) i nawadnianie, które znacząco wpływa na zwiększenie plonu. Wystarczy kilka krzaków, aby mieć świeżą fasolkę przez całe lato. Warto ją sadzić na kilka rat, w dwutygodniowych odstępach. Wtedy znacznie wydłużymy czas zbioru strąków. Ja w swoim ogrodzie mam praktycznie tylko odmiany tyczne fasoli szparagowej. Najbardziej mi ona pasuje,  ponieważ zajmuje mało miejsca i daje stosunkowo duży plon oraz przepyszne strąki. Jest idealna do małego ogrodu.

Blauhilde – odmiana fasoli szparagowej o niebieskich strąkach. Młode strąki są bardzo smaczne, po ugotowaniu zmieniają kolor na zielony. Starsze strąki niestety mają łyko i tracą na wartościach smakowych.

fasola szparagowa odmiany bluehilde
Fasola szparagowa tyczna – odmiana Blauhilde

Gazela- odmiana tyczna fasoli szparagowej, plenne i bardzo smaczna. Starsze strąki mają łyko, dlatego warto je zbierać często, najlepiej co kilka dni.

Uprawiajmy fasolę szparagową

W uprawie fasoli należy pamiętać o stosowaniu właściwego płodozmianu ze względu na wystąpienie chorób grzybowych.

Wysiewać nasiona można bezpośrednio do gruntu po wiosennych przymrozkach, czyli zwykle na początku maja. Jeśli zależy nam na przyspieszeniu zbiorów to można przygotować sadzonki fasoli szparagowej tycznej. Przygotowanie takich sadzonek zajmuje zwykle około 4 tygodni. W moim ogrodzie często przygotowuję kilka sadzonek na wcześniejszy zbiór – na parapecie, na którym mam dużo słońca, na początku ( około 10 ) kwietnia do niewielkich doniczek (najczęściej korzystam z tych o wymiarach 9 na 9 centymetrów) wysiewam po 3 nasiona fasoli szparagowej i obficie podlewam. Po około tygodniu fasola kiełkuje, w temperaturze około 20 stopni Celsjusza. Małe sadzonki nie wymagają praktycznie żadnych zabiegów pielęgnacyjnych, oczywiście oprócz podlewania. Pod koniec kwietnia lub na początku maja wysadzam sadzonki do gruntu – oczywiście wcześniej sprawdzam pogodę długoterminową i upewniam się czy przymrozki minęły.

uprawa fasoli szparagowej
Uprawa fasoli szparagowej

Udostępnij

O autorze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *